Část hladké mouky lze úspěšně nahradit chlebovou a trochou žitné mouky.
Droždí necháme rozpustit ve zteplalém pivu tak, aby nezůstaly hrudky. Není třeba nejprve nechat rozeběhnout kynutí. Poté smícháme všechny ingredience (optimálně v robotu s planetárním systémem). Těsto nesmí lepit (lze případně dosypat trochu mouky během míchání). Necháme kynout při pokojové teplotě - klidně třeba do druhého dne do rána. Fajnšmekři mohou nechat těsto po krátkém odpočinku při běžné teplotě, aby se rozeběhlo kynutí, v lednici (v míse, přikryté fólií) pomalu kynout třeba i dva dny. V horkém létě je asi lepší ho do té lednice rovnou dát. Kynoucí těsto lze v mezifázi jednou až dvakrát promíchat. Po řádném vykynutí rozkrájíme těsto na velkém válu systémem dělení na 32 kousků (doporučuji začít s polovičním množstvím surovin, pak 16 kousků), ze kterých lze rukou nebo válečkem vyrobit placky. Na plech nedávám pečící papír, placky jsou dost tučné, takže se mi nepřichytnou. Nechám ještě chvíli kynout na plechách. Předehřeju troubu na 260 °C, peču při 220 °C cca 13 minut.