Vepřová kýta pečená

Čas přípravy:  4 hodin
Počet porcí:  3
 
Číslo programu (trouby, ...):  
Ingredience
Vepřová kýta 600 g
cibule 1 ks
bobkový list
černé pivo
Marináda
sůl
mletý pepř
mletý kmín
mletá paprika
šalvěj
worcestrová omáčka
med
ocet
olej
černé pivo troška
Popis přípravy:

Připravíme marinádu, smícháme a pivo přidáme nakonec. Marinádu procedíme přes síto, aby v ní nebyly větši kusy. Proceděnou marinádu napícháme do opláchnutého masa a zbytkem (včetně neproceděné části) potřeme maso na povrchu. Necháme v lednici odležet do druhého dne.

Maso podložíme cibulí a kořením, podle tučnosti kýty případně přidáme trochu piva a necháme péct zakryté poklicí v předhřáté troubě cca 3 hodiny při 120 °C. Poté podlijeme pivem, odendáme poklici a necháme dopéct při 180 °C ne více než půl hodiny.

Po upečení vyndáme maso a necháme vychladnout. Do kastrolu nalijeme vodu a odvaříme nápeky, tím vyrobíme i omáčku. Procedíme přes síto koření a omáčku uschováme.

Vychladlé maso nakrájíme na tenké plátky, které před podáváním lehce opečeme na pánvi.

Dobré s knedlíkem a zelím.